Det har jeg lurt litt på.
Oksygeneksponering under tapping.
Så jeg målte litt.
- Gjærbøtte med 23L stått med gjærlås på 19° i 14 dager. 6,0% oksygen.(når man letter på lokket og stikker ned målecella)
- Gjærbøtte med 23L stått med gjærlås og coldchrashet til 4 gr. 6,8% O2 rett over ølet.
- Cornelius fat flushet med 3 x16 gram co2. 5% O2 målt på bunnen og 8 cm fra toppen. Ingen målbar forskjell.
- Gjærstarter på magnetrører med alu folie over. 14% oksygen målt etter ett døgn og gjæra var aktiv. Om alu folien hindrer gassutveksling, eller om gjæra forbruker så mye vet jeg ikke.
- Omstikkingsfat. Tømte i 16g CO2 med lokket delvis på. 2 fingre under lokket for å holde patronen. 18,5%.
Luft inneholder 20,9%, så det vil jeg si var bortkastet. Fylte omstikkingskaret fra bunnen med gjærlås og lokket på. Etter 20min er det fremdeles 18,5%. Ser ikke ut som ølet har frigjort nevneverdig gass. Heller ikke å vente med så lav temp.
Gassopptaket øker med synkende temp, og coldchrash har gjort sitt.
CO2 er tyngre enn luft, men å tro at man oppnår oksygenfritt miljø i vanlig atmosfære er nok en illusjon.
CO2 er tyngre enn luft.
Ja det er litt tyngre enn luft, men det blandes lett.
I gass fyker molekylene rundt avhengig av temperaturen. Det er dette som skaper gasstrykket. Den kinetiske energien gjør at det blandes veldig fort. I tanker, siloer uten bevegelse eller sirkulasjon. Og som tilføres gass i form av forråtnelse, gjæring og slike ting. Da kan oksygeninnholdet bli større i bunnen. Står det en tid vil også dette blandes.
Litt mer gassfysikk her.

«Purging av fat»
En metode for å slippe inn gass, dra i sikkerhetsventilen og slipp den ut igjen.
Da fortynner man gassen i «headspace». Altså i rommet over mellom ølet og lokket.
Luft innehlolder 21% oksygen = 210000ppm.
15psi = 1,03bar.
Hvis man ønsker å komme ned i 5,5ppm må man lufte 15 ganger.
Teorien om at CO2 er så tung at den alltid ligger nederst har jo noen hull. Jeg puster ut CO2, og hvis den detter i gulvet burde katten som sover der være dau for lengst.
Det blander seg utrolig lett.

Et annet paradoks er at vi setter klemmer aluminiumfolie rundt kolba med gjærstarter. Og da forventer vi at det skal komme rikelig med oksygen til gjæra.
Og det gjør det jo. Riktignok snurrer vørteren rundt, men det er jo ikke akkurat storm i kolba. Så her forventer vi ikke at CO2 skal legge seg nederst.
Takk for nyttig test! Har lurt litt på hvor mye oksygen en klarer å få ut av corneliusfatet. Fra 20,9 % til 5 % hjelper jo godt på, men fortsatt ikke ideelt? Når vi tapper øl på fat så fyller vi fatene helt fulle med starsan og presser dette ut ned co2. Fatet er vel da teoretisk sett helt tomt for oksygen. Så slipper vi ut trykket og tapper ølet inn gjennom øl-utgangen (på gass-inn står en gasskobling som bare fører til friluft). Vi innbiller oss at dette gir tilnærmet ingen oksygen under tapping. Synspunkter?
Det må jo bli så oksygenfritt man kan få det.