Pumper

Jeg har ikke noe spesiell utdannelse innen emnet, men har plundret med dette fra jeg var 15-16 år tilbake på 70 tallet. Første møte var manuelle brønnpumper med stempel eller nikkepumper. Avanserte videre til elektriske stempelpumper, sentrifugalpumper, peristaltiske pumper for kontinuerlig fotometrisk analyse av kjemiske prosesser. Skruepumper, membranpumper osv.

Fersk og sjøvann, luft, svovelsyre, lut, slam, jord og stein har vært det som har gått gjennom forskjellige pumper. Etter å ha vært belemret med pumper siste 40 årene, har jeg lært å sette pris på driftssikkerhet og enkelt vedlikehold.

Litt mer for spesielt interesserte i denne linken.

Så når bryggeutstyret skulle bygges måtte det selvfølgelig pumper til. Jeg har HERMS og er avhengig å få pumpet vørteren gjennom varmeveksleren. Etter å ha lest litt på forskjellige fora så jeg at disse små brune var pumpegudenes gave til menneskeheten. Rimelige og kjempegode. Ikke en gang det første er jeg enig. Betale for noe som ikke er godt nok er penger ut av vinduet. En liten sentrifugalpumpe med børsteløs motor.brunpumpe Se wikipedia for detaljer.
Ankeret er åpent så vørteren sirkulerer og kjøler «motoren». Her er det veldig trangt, og vørter som inneholder 1/4 kg sukker pr liter er noe seige greier. Og det er en illusjon å tro at man kan få dette rent uten demontering. Og da begynner morroa. Faenskapet er presset sammen! For å få ut ankeret må ytre lagerholder ut, og da knekker akslingen som er i plast/keramikk.

brownpump dirtypump

Vørteren må ut og inn gjennom den brune ringen til høyre på ankeret. Det er ganske innlysende at man får ikke dette rent ved å spyle vann gjennom pumpa.

solar-pump-innards

En børsteløs DC motor må ha en høy driftsspenning for at elektronikken skal virke. PWM regulering er å foretrekke.

Etter noen få brygg var den i søpla. Et steg opp i størrelse og sort farge, samme børsteløse motor. Her er akslingen lagret i pumpehuset og ikke i motoren. Altså går den an å demontere. Nå har jeg brukt 4 stk av disse. 2 sviver enda. Rørstussene knekker lett, og elektronikken er nok ikke den beste kvaliteten. Så til skyllevann fungerer disse utmerket.

sort pumpe

Et halvt kornskall så stopper også denne. Du ser det kl 11 i utløpet.
20150509_123213900_iOS

Så har jeg kjøpt en Chugger med syrefast hus og separat motor. Overføringen er magnetisk. Så det er ingen lager og gjennomføringer som kan lekke. Når man ser den ved siden av kinapumpa aner man at dette er i en annen liga. Jeg fant ut den er kraftig nok til wirlpool, så jeg venter på noen tri clamp for å flytte innløpet.

20150509_123346290_iOS 20150509_123923739_iOS 20150509_123335291_iOS  20150509_122721457_iOS 20150509_134731153_iOS20150524_150124974_iOS20150524_151228279_iOS

Styre flow gjøres på trykksiden med ventiler. Magnetoverføringen slurer og medfører ikke noe problem.

Syrefaste pumper på ebay
Iwaka og March pumper er også gode pumper brukt til brygging.
Litt om «Food grade»

Fra Norbrygg tråd:
Fant posten (aussiehomebrewer.com). Jeg ser at jeg husket feil om tungmetallene, dessverre:
I had a similar thought in December & contacted Iwaki. Here is the response:

Thanks for the enquiry.

The Iwaki MD series magnet drives pumps could certainly be used for the hot water duty, although would prove expensive compared to a more conventional style of pump. As for the Wort solution, I don’t think so. None of our range are rated for Food Grade applications. For this they would need to have quick release casings and be constructed from highly polished Stainless Steel and have an smooth internal design such that no bacteria can collect and fester. Also they are required by law to have the FDA approval.

The MD series are plastic in construction and are designed essentially for pumping chemicals. I am aware of the March range, but not specifically the model you mention. Is it ‘Food Grade’? Can you advise the flow rate and head specifications for your pumping requirements, or at least that of the pump you mentioned. Then we could size a compatible pump from our range and offer a price.

I then sent him the details of the 809 & received the following response:

Ok clearly you can see in the spec’s that these March pumps are FDA approved and are designed for brewery applications. Unfortunately the Iwaki magnet drive pumps are not FDA approved and are not designed for brewery applications. Regrettably we are unable to help you with this Application.

5 kommentarer om “Pumper”

  1. Jada, jeg gikk for den brune saken selv. Ikke fått til en god løsning med den enda, men tror jeg skraper videre arbeid med flytting av varm vørteren ut fra hva du skriver. Takk for informativ bloggpost.

  2. Jeg har også den brune i 24Volt utgave. Men jeg bruker den kun mellom hlt og mesketank. Altså går det kun vann gjennom min. Det fungerer den sålangt fint til. Den har nå holdt i et år og pumpet gjennom noen tusen liter. Har brygget snart 1000 liter øl, og minst like mye vaskevann har gått gjennom den. Den har også utrolig kapasitet. Den pumper like kraftig som beerbrew pumpa.

    1. Som du skriver. Den brukes til det den er laget til. De går jo nærmest døgnkontinuerlig for å sirkulere vann i solopppvarmingsanlegg og varer mange år. Det å kjøre gjennom seg vørter og kornskall. Det tåler de dårlig.

  3. Jeg har chugger pumper både til HLT og meskesirkulasjon. Som flere har erfart, har jeg enda til gode å se pumper som kan konkurrere, bortsett fra 809, som er stort sett samme konstruksjon. Disse pumpene koster mange kroner i innkjøp. I mitt bryggeri oppsett var disse den største enkeltinvesteringen bortsett fra gjæringstank. Vel verdt pengene i min mening.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..