Jeg kom over Tom Vikse, alias TazzaT, sin post om dette på Norbrygg forumet.
Et grundig stykke arbeide som var lett å bygge videre på.
Metoden har vært i brukt i vin industrien og mange instrumenter selges som antikviteter. Altså ingen ny måte å gjøre slike målinger på. Litt rart at metoden ikke har vært bedre kjent i Norge. Det produseres vin av frukt og bær. Og ikke minst eplesider. Et raskt søk viser at instrumentet brukes rundt i verden.
Prinsippet er at alkohol har lavere kokepunkt enn vann. Og kokepunktet blir påvirket av omgivende trykk. Så man må ta hensyn til lufttrykket.
Siden alkohol fordamper før vannet må man ha en metode som fører alkoholen tilbake til prøven. Hvis ikke vil temperaturen stige jevnt og trutt.

Fremgangsmåte.
- Fyll på rent vann (destillert, ionebyttet, RO vann, batterivann)
- Varm til man får stabil avlesing. Dette er kokepunktet for vann med lufttrykket som er nå.
- Hell av vannet og fyll på prøve. Varm til man får stabil avlesing.
- Regn ut differansen og slå opp i tabell eller bruk kalkulatorer for å få alkohol prosenten.
Forberede prøvene.
- FG må være under 1,005 ellers vil restsødmen påvirke resultatet. Fortynn med vann og gang opp resultatet i henhold til fortynningen.
- CO2 må være ute. Hvis ikke vil det skumme mye og avlesing blir feil. Bruk magnetrører, riste eller noe slikt.
Kalibrering/kontroll
- Man må ha et termometer med 1/10 eller 1/100 grader. Siden det er differansen vi er ute etter tror jeg ikke nøyaktigheten må så god. R&R må være god. (Repeterbar og Reproduserbar. Man må få det samme resultatet hver gang.
- Drikke med kjent alkoholnivå. Etter at mange bryggerier fikk store avisoppslag fordi de ikke hadde kontroll på alkohol i ølet, så tror jeg at man kan stole på dette nå. Kjøp noe fra et anerkjent og stort bryggeri.
- Har man måleutstyr kan man nok fortynne f.eks rødsprit til et kjent nivå og bruke dette.
Instrumentet.

Jeg arbeider med aluminium og brukte noe rørkapp som jeg sveiste sammen.
Og en POM bolt til termometerholder. Thermapen er et digitalt termometer med målesertifikat. Målespissen er veldig tynn og det tar bare noen få sekunder før det måler riktig temperatur. Denne finnes også i en ny versjon med 1/100 grader.
Til varmekilde valgte jeg en spritbrenner av den litt mer avanserte typen med silikonfot. Kr 16,- Hvis man ikke ønsker å ta helt av får man noen i glass til kr 10,36.
Tegninger. Jeg brukte det Tom Vikse la ut på Norbrygg
Kjøpe komponenter.
Jeg synes det er litt merkelig at ikke alle har TIG sveiseapparet, CNC maskiner, plasmakuttere osv. (Jeg er steike heldig som har arvet mye utstyr og arbeider i en produksjonsbedrift.) Så jeg har kikket på hva man kan få kjøpt for vanlig lommeboktykkelse.
Det selges mye laboratorieutstyr på ebay til en rimelig penge.
Søkeord som: Glass Thermometer adapter 24/29. 2 neck 24/29 og glass condenser. Pass på at du får riktig kobling. 200-300 så bør man være i mål. Termometere kan man nok bruke en del penger på hvis man vil.
For å bruke disse billige digitale må man nok finne noe å fore ut hullet på termometer adapteren med.
Nå har jeg prøvd en «Soxhlet extractor» . Alkoholen kondenserer i kjøleren og fordamper på vei ned igjen. Det ser ut som man får en høyere alkoholkonsentrasjon i dampen rundt kjøleren. Uten sirkulasjonen som opprinnelig design har får jeg feil måling. Opp i 1% poeng feil.

En kommersiell utgave.
https://www.youtube.com/watch?v=9dW_ElDqJ0I
Klikk for å få tilgang til Alcohol%20Burner%20Ebulliometer.pdf