Gjærkar og omtapping

Jeg har prøvd litt forskjellige gjærkar. Ingen dyptgående test med materialanalyser, slitasjeovervåking osv. Bare min subjektive mening som noen kanskje kan finne nyttig.
GjærkarOversikt

Bilde A B C D E+F G H
Type 10L Lund teknik 15L Speidel 15L Jula 30L Europris 32,5 Ølbrygging.no
Bryggselv.no
26,5L SS Brewing Technology 27,3L Stout Tank and kettles
Type

10L. Ingen headspace. Skala følger med.
10L

15L ingen headspace. Mange deler som må rengjøres. Solid plast og gjærlås.
Mange deler som må rengjøres. Solid plast og gjærlås.

20160605_184301611_iOS
15L
25L Europris. Godt med headspace. Favorittbøtte!

25L Bryggselv og Ølbrygging. Lavere enn Europris og dermed mindre headspace. De ser dønn like ut. Lokkene har sprukket.
Disse er nesten like. Lavere enn Europris og dermed mindre headspace. Lokkene har sprukket etter en tids bruk.

"Racking arm" på øverste krana som vris for å unngå gjærkaka. Termowell til temperaturføler. Fjærbelastede spenner til lokket.
«Racking arm» på øverste krana som vris for å unngå gjærkaka. Termowell til temperaturføler. Fjærbelastede spenner til lokket.

7g-fermenter-300-cf7-800-03
Kuleventiler er enkle å demontere. Tanken løftes ut av beina. Forenkler vaskingen.
Priser
Juni
2016
Ca 40,-
99,- i norske butikker.
370,-
Ser ut som denne er utgått.
art.164010
Kr 29,90
Lokk art 164011
kr 14,90
129,- med kran og gjærlås. 219,- med kran og gjærlås 4990,- USD 333,-
Materiale Polypropylen, næringsmiddelkodkjent. Rustfritt stål 304
Lokk festes: Presses på Skrues på Presses på Presses på Presses på Fjærbelastede klemmer og silikonpakning «Bjelke» med skrue og silikonpakninger

Så har det vært noen som mener at Julabøtta ikke er næringsmiddelgodkjent. Den er stemplet på undersiden, og Jula kundeservice bekrefter.

Jula Bekreftelse
Jula Bekreftelse

Bøtter eller konisk.

Konisk gjør høsting av gjær, tapping av trub, vasking av rustfritt osv mye enklere. De kan gjære med litt mottrykk. kun 2 psi, men det er nok til å drive ut ølet ved omstikking.
Om det er verdt prisen? Man kan kjøpe veldig mange bøtter for pengene. Ei plastbøtte er enklere å vaske, men plast tåler mindre før det ripes. Vasker man med svamp varer de veldig lenge.
Jeg angrer ikke på at jeg har kjøpt koniske tanker. Jeg kan sitte i timevis å se på dem. Rett og slett vakkert 🙂  Grunnen til at jeg har to er at jeg synes vekta på en 50 liter blir svært uhåndterlig. Og at 50L av en øltype blir vedlig mye. Brygging er gøy, og lageret er allerede overfylt.

TappeTrub
Tappe trub før stormgjæringa starter. Eller før avtapping. Husk å desinfisere kraner, glass osv.
gjærvask
Gjærkaka skylt ut gjennom bunnventil med 1L kokt vann. 24 Timer i kjøleskapet.

20160605_184406497_iOS 20160605_184432191_iOS

omtapping

«Oksygenfri» omtapping. Desinfiser kraner, slanger, koblinger osv. Fyll først Corneliusfatet med Star-San. Blås ut dette med CO2. Corny har nå lite oksygen. Koble slange fra øvre tappekran på den koniske tanken og til «Øl ut» ventilen på corny fatet.
Åpne tappekrana på konisk tank. Og dra i sikkerhetsventilen på cornyfatet slik at trykket i konisk er større enn corny fatet.
Etterfyll CO2 i konisk tank. (eller så er jo teorien at CO2 er tyngre og legger seg som lokk på ølet. Målinger viser noe annet.)

Du kan også ta en slange fra gass ut på corneliusfatet og koble den på toppen av tanke.  Eller i hullet til gjåsen. CO2 fra corneliusfatet vil da overføres til gjæringskaret.
Hvor mye gass som går kan du se på her.

Gjærlås og annet stæsj.

Gjærlås er kjekk å ha. Holder fluer og annet drit på utsiden av karet. I veldig sjeldne tilfeller kan man oppleve at det plopper når CO2 slipper ut. Som regel lekker det i lokket eller rundt gjærlåsen.  Koniske ståltanker pleier derimot å være tette.

Gjærlåser
S-låsen er den med minst vann. Til høye er overtrykksventil med termowell til å ha temperaturføleren i. Det er et hull i lokket som fører opp til en enkel overtrykksventil, overløpsrør og manometer.

Hvis man snur den røde gummiproppen opp av lokket har man 1-2cm ekstra før krausen går i låsen.
«Blow off» når gjærlås ikke er tilstrekkelig.
20160414_042847000_iOS

Enkelte gjærtyper tar helt av under stormgjæring. Når gjærlås ikke er nok kan man ta en slange opp i et glass/flaske med vann. Ønsker man å ta vare på gjære desinfiserer man og koker vannet.
Enkelte gjærtyper tar helt av under stormgjæring. Når gjærlås ikke er nok kan man ta en slange opp i et glass/flaske med vann. Ønsker man å ta vare på gjære desinfiserer man og koker vannet.

Kraner

Kuleventiltyper
Type A er vanlige plastkraner med «Tappe hane» som kan presses ut. Resten er kuleventiler

Det er mange som ikke vil ha kraner på gjærkar. Det er kilde til lekkasje, infeksjoner osv.  Monterer man krana slik at karet ikke hviler på den, benhandler den forsiktig og holder den ren ser jeg bare fordeler med det. Jeg demonterer og rengjør etter bruk. Desinfiserer alt med Star-San ved montering og før bruk.

IMG_2534
Varmt vann og du kan dra krana fra hverandre.

Kuleventiler.

I huset rundt kula vil det komme væske når man åpner og stenger krana. Jeg ser ingen annen trygg løsning enn å demontere disse og rengjøre. Behandles selvfølgelig med Star-San under montering og før bruk.

Kuleventil Hus mellomrom

Kuleventil Ekspl
Bilde C. Denne står på «Stout» tanken og kan åpnes uten verktøy.
kuleventiler eksplodert diverse
Bilde B, D og E. Her kreves verktøy. Jeg pleier å smøre gjenger med matolje.

Tapping fra bøtte til flasker blir enkelt med kran.

20160605_080543656_iOS
Silikonslange og langpanne på gulvet.
20160521_092347725_iOS
Flaskefylleren presses ned så ventilen åpner og fyller flaska fra bunnen Det blir passelig headspace (tomrom) i flaska når man løfter den opp.
20160521_100323308_iOS
Pumper Star-San gjennom slange og fyller for desinfisering.
Andre foretrekker tappestanga direkte på krana.
Andre foretrekker tappestanga direkte på krana. Jeg synes det er lettere å ikke løfte på flaskene.

Alternativ er hevert.

Autohevert/pumpehevert. De jeg har kjøpt leveres med ubrukelig slange som er for stiv og allerede sammenklemt i brettene. Bytter man ut denne med en tykkvegget silikonslange blir livet lettere. Andre ulemper er at de ofte lekker i pakninger og tilfører oksygen til ølet. Kopp i bunnen skal forhindre humlerester å komme inn. Bunnventilen er en plastbit som kan henge seg opp, og det kan samles humlerester.

Nederst er pumpehevert hvor man innerrøret virker som pumpe. Begge har kopp i bunnen som skal forhindre oppsuging av trub.
Nederst er pumpehevert hvor man innerrøret virker som pumpe. Begge har kopp i bunnen som skal forhindre oppsuging av trub.