Korrosjon på tappekraner i krom

Jeg kjøpte tappekraner for 3 år siden fra norsk nettbutikk.
Ikke rustfritt, men krom.
image
Jeg bruker øleskapet sporadisk og har kjørt gjennom maskinoppvaskmiddel og Star-San for å holde dem rene mellom hver gang de skal brukes.
Så tenkte jeg at det var på tide å demontere og ha en skikkelig rengjøring.
Sjokk! KROMMEN ER BORTE!!!
20160515_090126999_iOS 20160513_182338146_iOS

Kort kommentar.
Kort kommentar.

Jeg hadde noen runder med diskusjon på Norbrygg og andre fora. De fleste mente at Star-San var synderen. Riktignok inneholder det fosforsyre. Det er en svak syre og faktisk godkjent til bruk i næringsmidler under betegnelsen E338. Og det finner man i blant annet cola.
Kan 0,3% fosforsyre forklare dette?

Ny test.

Demonterte krana som aldri har vært i bruk. La den i ei plastskål og helte over en dobbel IPA. Etter 6 dager har krommen begynt å forsvinner her også.
Så konklusjonen er at det brukes messing som er krommet, rustfritt og syrefast om hverandre i disse kranene.  Metaller som står lang fra hverandre i spenningsrekka. Øl er god nok elektrolytt til at metaller løses.
Som vanlig har jeg spart penger med å kjøpe det billigste. Sitter her og mumler finske stedsnavn….

Tappekran med korrosjon

Ikke så veldig langt nede på ønskelista står noen syrefaste greier.
image

Rusfrie kraner

Jeg sitter på lommeboka, så det er ikke lett å få ut noe derifra.
Så det skal spares igjen.
Fant disse på ebay.
Tappekran kina

Ny test i øl (pluss saltsyre for gjennomføringen)

rustfri tappekran kina
Kran, fjær og kula er i rustfritt og upåvirket av ølet. Gjennomføringen fikk noen timer i saltsyre fordi jeg så at kobberet skinte gjennom. Ringen og gjennomføringen er i krommet messing.

 

Jeg sendte en forespørsel til Mattilsynet om hvilke materialer som var tillatt i utstyr til ølservering. Og henviste til FDA reguleringer om at messing ikke er tillatt brukt til næringsmidler som har pH lavere enn 6.
Svaret var en henvisnig til forskrifter om Materialer og gjenstander i kontakt med nærngsmidler.  Kobber ble nevnt, og henvisning til Matportalen.no

Med andre ord. Ikke noe klart svar…

Krom er oppgitt i vedlegg 1 i plastmaterialer og at det ikke skal avgi mer enn 1mg/kg. Det vil si at på 1 kubikkmeter øl skal man ikke finne mer enn 1g krom. Eller eller omregnet. 52stk 19L corneliusfat skal ikke inneholde mer enn 1gram krom.