Meskerører

Jeg rører i mesken for å sikre at malten ikke klumper seg. Det gir bedre sirkulasjon i HERMS systemet mitt, eller i den flyttbare HERMS løsningen.

Kan røring føre til at bitterstoffer (tanniner) trekkes ut av mesken?
Hovedårsaken til dette er for høy pH eller for varmt.
Ref: How to brew.
Beersmith
BYO
BYO
Department  of food science an technology.

Jeg finner ingen kilder som sier at røring i mesken trekker ut tanniner/polyfenoler/astrigent. Disse stoffene er i skallet på kornet og vil alltid løses i større eller mindre grad.
I hjemmebryggerforum og diskusjoner  mener noen at det er et problem. Boka «Ølbrygging fra hånd til munn» nevner det under usmaker i øl. Ingen referanse med tester eller vitenskapelige artikler som underbygger dette.
Jeg finner at alle meskekar i større bryggerier har røreverk for å blande slik at temperaturen blir utjevnet. Det er vist ikke normalt å stå med ei sleiv i 5 kubikkmeter tanker.
Og jeg ser heller ikke noe logikk i at oppløste kjemikalier slik som tanniner skal forbli i kornskallet fordi man ikke rører.Alt som er oppløst renner jo ut når man tapper av. Hvis man rører slik at kornskall rives opp er man inne på noe annet.

«Hot break» og «Cold Break».

Når kokingen starter vil proteiner og lipider felles ut som skum, det man kaller «Hot Break».
Det smaker stramt, og gir en snerpete smak i munnen. Jeg står der og glaner, og kan like godt skumme det av. Det nevnes også i boka «Malt» at dette er en fordel. Mange mener dette er totalt bortkastet.

Under kjøling får man også utfelling av forskjellige stoffer. Jeg og mange lar disse gå i gjæringskaret. Jeg tapper det av når jeg gjærer i koniske tanker. Bruker jeg flate bøtter pleier jeg å lag det ligge.

Disse utfellingene tar nok med seg mye av usmakene.

«Røreverk.

Med bakgrunn i tilgjengelig informasjon ser jeg ingen ulemper med kontinuerlig røring i mesken. En omrøring for å øke sirkulasjonen. Ikke visping.

Motoren går med 26 omdr/min, og kan reduseres elektronisk.
«Vindusviskermotor», syrefaste bolter, plater og rør.

Grind som roterer og blander mesken. Motoren festes på topp plata. Tripodden i bunnen klemmes inn i meskerøret.
Grind som roterer og blander mesken. Motoren festes på topp plata. Tripodden i bunnen klemmes inn i meskerøret.

røreverk1 Røreverk2

Så fant jeg denne som jeg kopierte.

https://www.brauhardware.de/r%C3%BChrwerke/